Kun kahvi palaa pohjaan

 

torstaina, lokakuuta 02, 2003

Krapula-aamu töissä ABC


Aina välillä käy niin, että ratkeaa viihteen pariin keskellä kiireistä työviikkoa. Protestikännit ovat silloin tälloin paikallaan. Sen pitää tapahtua puolivahingossa ja muutenkin spontaanisti. Tyyliin: "Oho! Mähän olen aika kännissä. Oho! Huomenna pitäis mennä duuniin. Oho! Tuliks nyt jo valomerkki?". Ja aamulla kampeaa itsensä työpaikalle kunnosta huolimatta.

Ensimmäisenä hyvänä ohjeena annettakoon - kunnon tekosyy. Hyvä tekosyy tuo työkavereilta säälipisteitä ja antaa pomolle ainakin potentiaalisesti hyvän syyn olla suuttumatta. Paras tekosyy, minkä itse keksin edellisessä työpaikassani oli, että kämppikseni oli eronnut monivuotisesta tyttöystävästään ja minun tuli valvoa hänen kanssaan, että hän ei tekisi itselleen mitään "tyhmää". Siinä pari vuotta eläkeiästä oleva pomoni (nainen) heltyi huomattavasti ja olin hetkessä hänen silmissään paljon kärsinyt sankari, joka välittää lähimmäisistään. Huom! Tämä ei toimi kaikkien pomojen kohdalla.

Toinen keskeinen selviytymiskeino on hyvä piilopaikka. Ja se ei ole kahvihuone. Jos työpaikalla on jokin pimeä varasto tai muu sellainen, niin sinne vain. Sitä ennen kannattaa kuitenkin varmistaa selusta - hanki työkomennus sinne tms.

Älä koskaan yritäkään ajatella, että "ehkä kukaan ei huomaa mitään". Kaikki huomaavat välittömästi krapulaisen työtoverin. Hän on se hulttio, joka uskaltaa tehdä juuri sen, mitä kukaan muu ei ole uskaltanut tehdä. Kaikki siis huomaavat krapulaisen työkaverin jo pelkästään kateudesta. Jos et keksi mitään hyvää tekosyytä taikka sinulla ei ole paikkaa minne paeta, niin tunnusta rehellisesti olevasi krapulassa. Vetoa elämäntilanteeseesi (partneri pettää, vanhemmat ovat kuoleman sairaita, maailman meno tuottaa eksistentiaalista tuskaa ...). Yritä tehdä omasta tilastasi täysin väistämätön asia (looginen johtopäätös tietyistä premisseistä, deterministinen lainalaisuus ...). Älyllistäminen ei välttämättä toimi, mutta ainakin itse voi yllättää itsensä uskomattomilla selityssuorituksilla.

Paras keino tietenkin on vain soittaa aamulla ja sanoa olevansa "flunssassa". Jos on lapsia, niin niiden flunssaan vetoaminen on aina vain parempi (muistilistaan - keksi keino hankkia lapsia "paperilla"). Mutta jos siis on aivan pakko mennä krapulassa töihin ...