Kun kahvi palaa pohjaan

 

keskiviikkona, syyskuuta 03, 2003

Kohta kasvaa isyyslomaparta!

Minulle ja vaimolleni tulee vauva! Mahan kasvamisen seuraamisen ja kärryjen renkaiden potkimisen lisäksi olemme mielenkiinnolla opetelleet vanhemmuuteen liittyviä oikeuksia, etupäässä perheenlisäyksen suomia lomia. Etenkin vaimo on innoissaan siitä, ettei vuoteen tarvitse mennä töihin.

Äitiys- ja isyyslomien ympärillä loma-sana saa uusia ulottuvuuksia. Lomallahan käsitetään yleensä, että ei olla töissä. Isyyslomasta puhuttaessa kaikki muistuttaa sanoa, ettei kysymys ole lomasta, vaan isän velvollisuus on auttaa synnyttänyttä ja syntynyttä lasta. Pidetään ikään kuin selvänä asiana, että ellei isää muistuteta loma-sanan merkityksestä tässä yhteydessä, niin se karkaa heti golf-kentälle.

Vastaavasti äitiysloma on pyhä asia. Ei voi toivotella hyviä lomia työt lopettavalle tulevalle äidille, sillä eihän kyseessä ole mikään loma, vaan pyhä velvollisuus, jota varten nainen on valmistautunut koko ikänsä.

Ikään kuin tilanne muuttuisi lomien jälkeen. Eikös silloinkin ole välttämätöntä hoitaa kotia ja lasta töitten jälkeen ja vapaapäivinä? Eikös sittenkään saa mennä golfaamaan? Kuitenkin olisi hiukka koetettava kuntoakin kohentaa tai muuten läskistyy, eikä ole kunnossa, kun lapsen kanssa pitäisi alkaa harrastamaan.

Muutenkin äitiyslomalaisten ja varsinkin hoitovapaalla olevien tehokkuus arveluttaa. Isät eivät kuulemma saa edes kotia siivotuksi ja äidit taas eivät muuta teekään kuin siivoa kotia.