Kun kahvi palaa pohjaan

 

keskiviikkona, kesäkuuta 18, 2003

Helvetin PowerPoint

Pienellä kurkistelulla Pikkupomon näyttö näkyy työpisteeseeni. Tai ei ihan pienellä, lasioven pitää olla tietyssä kulmassa ja minun pitää hieman kurottautua. Yritän pitää oven aina oikein.

No joka tapauksessa. Pikkupomolla on Iso Suunnitteluprojekti, joka on miehelle selvästi hyvin tärkeä, hänen asemassaan ei yleensä pääse mitään suunnittelemaan. Tai oikeastaan kyse ei ole suunnitelmasta vaan enemmänkin suunnitelmahahmotelmasta, joka koskee koko tätä organisaation nurkkaa.

Pikkupomon pitää esitellä suunnitelmaansa jollekin ryhmälle piakkoin, minkä vuoksi hommalla alkaa olla kiire. Ilmesesti tämän takia Pikkupomo istui koneensa ääressä vielä siinä vaiheessa, kun olin lähdössä kotiin. Katselin aikani Pikkupomon hommaa: Excelin tuijottelua, siirtyminen PowerPointtiin, lisää Exceliä, yksi rivi lisää PowerPointtiin, uusi slaidi PowerPointtiin.

Lopulta en voinut enää vastustaa kiusausta. Menin Pikkupomon luo ja kysyin, mitä hän teki.

”Tätä suunnitelmaa vaan tässä väännän”.
”Ai siis sitä suunnitelman presentaatiota?”
”Niin tai siis suunnitelmaa”.
”PowerPointtina?”
”Joo, mä heitän tän suunnitelman tykillä neukkarissa”.

Poistuin paikalta raskaasti huokaillen ja unelmoiden työpaikasta, jossa on töissä täyspäisiä ihmisiä.

PowerPoint on oikeasti paholaisen keksintö ja tämä tapaus todisti sen minulle kiistattomasti. Sen sijaan, että Pikkupomo olisi selvittänyt asian ensin itselleen ja kirjoittanut jonkinlaisen suunnitelman, tollo alkoi kirjoittaa suoraan olemattoman suunnitelmansa presentaatiota. Muutahan ei tarvittu, koska suunnitelma ”heitetään tykillä”.

PowerPoint saa maailman ja olemattoman suunnitelman näyttämään hyvin järjestetyltä poikittaiselta A4-arkilta, joka vielä on yhtiön graafisten ohjeiden mukainen. Todellinen maailma, joka on karvainen, kolmiulotteinen ja täynnä epäjatkuvuuksia ja umpikujia, ei vaivaa PowerPoint-esityksiä ja –ihmisiä. Ei niin, että kaikkea kompleksisuutta saisi kuvailtua kirjoitetussa muistiossakaan, mutta kokonaisten lauseiden kirjoittaminen pakottaa kyllä yksityiskohtaisempaan ajatteluun kuin bullettien täyttäminen.

Olen kuullut yrityksistä, joissa jopa ”ohjelmien dokumentaatio” hoidetaan PowerPoint-muodossa. Toivottavasti me emme ole ostaneet siitä firmasta yhtään ohjelmaa.