Kun kahvi palaa pohjaan

 

maanantaina, kesäkuuta 09, 2003

Kehittävää keskustelua

Kehityskeskustelun konseptin on varmasti ideoinut joku katkeroitunut työpsykologi, joka on julmassa kostonhimossaan päättänyt tuhota suomalaisten yritysten toimintakykyisyyden.

Omat kehityskeskusteluni seuraavat aina samaa kaavaa. Pomo vääntää Outlookiin sanaakaan sanomatta kahden tunnin varauksen. Sekä minä että pomo tiedämme, että hommaan ei kulu varttituntia enempää, mutta koska henkilöstöosasto vahtii kehityskeskustelujen käymistä, on slottia hyvä varata reilummalti. Keskustelun paikkana varauksessa on pienryhmäneukkari, koska kehityskeskustelukäsikirjan mukaan keskustelua ei saa käydä pomon työhuoneessa, se kun korostaa pomon auktoriteettiasemaa. Tämän pomo muistaa naureskellen mainita joka kerta.

Ennen keskustelua pomo tiputtaa sähköpostilla keskustelupohjan, jossa kysellään vuosi sitten käydyssä keskustelussa asetettuja kehitystavoitteita (nämähän jokainen muistaa) ja arviota niiden toteutumisesta.

Sitten istumaan. Pomon avaussanat pyytelevät yleensä anteeksi sitä, että tällaista nyt pitää tehdä, mutta kun yhtiön politiikka on se, että kehityskeskustelut käydään niin käydään nyt. Tämän rohkaisevan alun jälkeen juostaan läpi keskustelupohja, jossa kummallakaan ei ole yhtään merkintää. Päätellään, että epämääräisesti asetetut tavoitteet on saavutettu melko hyvin, mutta parantamisen varaakin varmasti löytyy. Asetetaan samat tavoitteet vähintään yhtä epämääräisin sanakääntein.

Merkittävää kehityskeskustelussa on, että vaikka siinä puhutaan - tai "puhutaan" – tavoitteista ja kehityksestä, keskustelussa ei puututa tavoitteiden saavuttamisen tai saavuttamatta jättämisen mahdollisesti laukaisevista konkreettisista seurauksista. Pomo ei siis koskaan kerro, paljonko saan lisää liksaa, mikäli saavutan tai ylitän tavoitteeni. Eikä voikaan, koska pomo ei itsenäisesti päätä palkastani. Senpä takia pomo asettaa tavoitteet niin epämääräisiksi, että niiden saavuttamisen arviointi on täysin subjektiivinen tehtävä. Näin kukaan ei saa pomoa kiinni virheestä. Tosin minäkään en saa palkankorotusta. Tämä ei ehkä ole win-win vaan enemmänkin win-no lose.