Kun kahvi palaa pohjaan

 

tiistaina, elokuuta 05, 2003

Tehokkuudesta

Toimihenkilöiden työteho on varmasti aika heikkoa. Kun katselen ympärilleni tai juttelen tuttujen kanssa, niin aika paljon aikaa kuluu ihan muuhun kuin työntekoon. Se, että kaikki valittavat kauheaa kiirettä ei tietenkään pidä paikkaansa. Korkeintaan kiireen tunne syntyy siitä, että on niin paljon tekemättömiä asioita, mutta ensin on etsittävä Internetistä tietoa ensi viikonlopun teatteriesityksestä. Tai sitten pitää lukea uutisia tai blogeja.

Jos toimihenkilöille saataisiin sama työteho kuin liukuhihnalla puurtajille, toimistoista voitaisiin räjäyttää puolet. Tai sitten leikattaisiin työaika puoleen, jolloin ihmisillä olisi enemmän aikaa kuluttaa ja saataisiin taas talous nousuun.

Minkälaistahan se olisi? Raportin kirjoittaja kirjoittaisi raportin toisensa jälkeen, pomo löisi leiman sen enempiä paperia pyörittelemättä. Myyjä soittaisi ostajalle ja ostaja ostaisi, kunhan olisi tutkinut faktat ja tehnyt hintavertailun. Ei mitään fiilistelyjä eikä ainakaan mitään lounastapaamisia.

Ja ennen kaikkea se turha näyttöpäätteen tuijotus olisi saatava loppumaan.

Turhia kahvitaukoja ei pidettäisi, vaan kaikki marssisivat samaan aikaan ruokalaan, elleivät söisi eväitään (ja samaan aikaan luettaisiin päivän lehti, miettimättä hetkeäkään töitä).

Taitaa olla tämmöinen tehokkuus kaukana. Yli puolella suomalaisista on joustava työaika.