Kun kahvi palaa pohjaan

 

keskiviikkona, helmikuuta 25, 2004

Laura : Barrikadeille sieltä!


Opiskelijat, me yhteiskunnan vapaamatkustajat. Nostamme kuukausittaista, melkein työttömyyskorvauksiin asti kohoavaa ihan ilmaista rahaa valtion kassasta – tekemättä juuri mitään. Mitä opiskelu nyt muka on – käydään vähän ”koulua”, istutaan kahviossa, pelataan tietokonepasianssia huippuvarustelluissa mikroluokissa ja valitetaan. Moititaan rahan puutetta – jeezuz, menkää töihin! Tai eläkää velaksi, halpaa lainaahan tyrkytetään kuin manulle ilmaista lounasta!

Tuhlataan aikaa ja veromarkkoja hankkien sieltä sun täältä niitä työnantajien kipeästi toivomia kokemuksia: luottamustoimia, ulkomailla oleskelua, työkokemusta, monialaisuutta, näkemyksiä, taitoa toimia ihmisten kanssa. Toiset pyöräyttävät valtionpäämiehen käskystä liudan tenavia hankaloittamaan gradun tai päättötyön aikaansaamista.

Niinpä niin.

Moniko teistä tiesi peruskoulun tai lukion jälkeen täsmälleen, mitä haluaa elämältä? Minä en tiennyt. Koska minun opinto-oikeuteni ei ole rajattu, olen voinut miettiä matkan varrella, käydä töissä, tehdä epäonnistuneita tai sinänsä kannattamattomiakin valintoja tuhoamatta loppuelämääni. En valmistu tutkinnolleni mitoitetussa viidessä vuodessa, ja kiitollinen kyynel silmässä nostan kyllä viimeisenkin opintotukisenttini.

Kiitollisena siitäkin vähästä, mitä nyt saan: verotettu nelisatanen kuussa lämmittää opiskelijan mieltä tällä hetkellä 55 kertaa. Jos suunnitteilla olevat uudistukset menevät läpi, tukea saa 50:lle kuukaudelle, ja aikaa opiskella – anteeksi, putkahtaa broilerina etukäteen suunnitellusta putkesta – on seitsemän lukuvuotta.

Huomatkaa, että meillä nykyisillä opiskelijoilla, jotka nyt vaahtoamme asiasta, ei suinkaan ole oma lehmä ojassa. Me kyllä saamme opiskella vanhoilla ehdoilla loppuun asti. Jos olet lukiolainen, peruskoululainen tai muuten suunnittelemassa opiskelujen aloittamista, tai jos sinulla on lapsia, tai aiot hankkia niitä, ja toivoisit heille järkevämpää tulevaisuutta opintiellä, huomaa, että kiihkoilemme sinun hyväksesi.

Jos alkoi ottaa pattiin, allekirjoita adressi.

Lisätietoa Suomen ylioppilaskuntien liiton tiedotussivulta.