Kun kahvi palaa pohjaan

 

maanantaina, tammikuuta 09, 2006

Uneton

Integraatioasiantuntija Torsti Korhonen oli hyvin, hyvin väsynyt. Krooninen unettomuus oli vaivannut miestä jo pidempään, joulun jälkeiset päivät olivat olleet yhtä helvettiä, myös henkisesti. Tänä jouluna oli ollut vierailuvuorossa vaimon vanhemmat. Puolen vuorokauden ajomatka kauas pirun selän taakse lasten kitistessä takapenkillä. Saisi edes joskus viettää joulun kotona. Torsti ei voinut sietää appivanhempiaan. Anopin mielestä Torsti ei tehnyt mitään oikeaa työtä. Integraatioasiantuntija, mikä se sellainen on? Mikäpä Torsti oli siihen vastaamaan, kun ei tiennyt sitä itsekään. Appiukko juotti välipäivät läpeensä konjakkia kertoen huimista sattumuksista sellutehtaalla. Torsti ei voinut sietää konjakkia, vielä vähemmän vieressä haisevaa sellutehdasta.

Appivanhempien vierassänkynä toimi kaksikymmentä vuotta vanha vesipatja, halvin mahdollinen vaimentamaton. Jokainen hengityksessä sisäänvedetty happimolekyyli sai sen vellomaan loputtomasti, lämmittämätön vesi teki vähemmän hyvää hiiren liikuttelusta kipeytyneelle olkapäälle. Appiukko oli illalla ollut tukehtua konjakkiinsa, kun Torsti oli valittanut hiiriolkapäätään. Tosi miehinen vamma. Imelletty perunalaatikko ja liian vähän paistettu kinkku mourusivat mahassa kaiket yöt suostumatta tulemaan ulos lannoittamaan maaseutua.

Kun kotiinpaluun aika koitti, Torsti ei ollut nukkunut kahta tuntia enempää yössä yli viikkoon. Yhtä kauan oli jatkunut myös ummetus. Vatsa oli kuin keilapallo. Vuoden ensimmäisenä työpäivänä Torsti Korhonen oli hyvin, hyvin väsynyt. Hän olisi antanut vasemman käden pikkusormensa ja vaimonsa kahdentoista tunnin yöunista.

Maanantaina aamukahdeksalta alkoi kokous, jossa vedettiin suuntaviivat uuden vuoden liiketoimintaprosesseille. Tärkeä miitti, joten kaikki häiriötekijät haluttiin eliminoida. Palaveri pidettiin läheisen hotellin kokoustiloissa, alun kahvitarjoilun aikana vaihdettiin joulun kuulumiset. Kaikki valehtelivat viettäneensä onnellisen joulun. Sen jälkeen jaettiin aaneloset ja videotykki pamautti vinon kuvan seinään. Paasaus alkoi. Asiakasprojektit. Ensimmäinen kvartaali. Organisaatiouudistus. Laatukäsikirja. Laskutusaste.

Puolen tunnin kuluttua integraatioasiantuntija Torsti Korhosen silmät painuivat kiinni, ja hän nukkui hyvin, hyvin syvää unta. Hymystä päätellen hän näki unta hyvin, hyvin toimivasta vatsasta.