Kun kahvi palaa pohjaan

 

keskiviikkona, lokakuuta 15, 2003

Titteli, tuo ihmeellinen.

Tavallinen konttorirotta alkaa olla toimistoissa harvinaisempi näky kuin makkaraperunat mäkkärissä. Joka jonnalla ja joukolla on hieno ameriikkalainen johtajuutta merkitsevä merkkijono käyntikortissaan. Sales Manager, Procurement Manager, Erection Supervisor. Konttorin upseereita jokainen. Duunissamme yhtä upseeria kohti ei riitä kuin kolme tai neljä tykinruuaksi laskettavaa tyyppiä eli alamaista. Käytännössä tämä tarkoittaa pikkupomojen joutuvan tekemään töitä ihan omin pikku kätösin. Tittelin ainoaksi hyödyksi jää velipojan kateelliseksi saaminen. Velipoika muurarina tosin tienaa enemmän ja sillä on isompi talo.

Kun tittelissä on sopivasti ytyä, mutta ei vielä liikaa, elämä on helppoa. Välitason päällikkönä vastuu ei vielä vie yöunia, duunipäivät kuluvat mukavasti erilaisilla messuilla ja lobbaustilaisuuksissa notkuen. Oma nimi ja firman logo loistavat käheesti rintalapussa. Massun saa täyteen oivaa muonaa, iltatilaisuuksissa pidetään visusti huoli ettei lasi pääse tyhjenemään. Mukaan kotimatkalle lykätään repullinen lahjuksia, hyviä konjakkipulloja riittää appiukolle lahjoitettavaksi asti. Vaimon ja lapset voi viedä stadionille konserttiin ilmaiseksi, vielä sinne VIP-puolelle. Matkalaskun kirjoittaminen jää ainoaksi vaivaksi.

Proletariaatinkin itsetuntoa yritetään kohentaa raapustamalla täysin tarpeettomaan käyntikorttiin jokin uljas ammattinimike. Viimeksi käyntikortteja uusittaessa näytin siht.. eikun siis assistentille omaa noin tuhannen käyttämättömän kortin pinkkaa ja ilmoitin "en kuule tartte". Omaa työmuurahaisen titteliäni en muista, se kun vaihtuu aina muodin mukaan. Ameriikkaa se kuitenkin on.

Nimeni ja tittelini on kyllä liimattuna työpisteeseen, voisin luntata jos jaksaisin kurkata. Aikaisemmin nimikylttini lojui kirjoituspöydän laatikon pohjalla, sitten eräs pomotustittelillä varustettu valkopaitainen häiskä kävi tarkistamassa kyltit! Tuli asennuskäsky. Onko joillakin ihmisillä liikaa aikaa, onko? Kyykkyyn, ylös! Kyykkyyn, ylös! Vituttaa.