Kun kahvi palaa pohjaan

 

maanantaina, joulukuuta 22, 2003

Kuusi askelta


Sixdegrees uskoo, että kaikki maailman ihmiset, ainakin Internetiä käyttävät, linkittyvät toisiinsa korkeintaan kuuden askelen kautta. Siis minä tunnen jonkun, joka tuntee jonkun, joka tuntee jonkun jne. kuusi askelta, kunnes päädytään keneen tahansa ihmiseen, vaikka jopa siihen, joka pitää sitä blogia joka on Pinserin järjestelmän mukaan kaikkein erilaisin Kahvitaukoon verrattuna.

Olisipa työpaikoilla linkittyminen keneen tahansa näin vähäisten mutkien takana. Onko muka lyijykyniä teroittamaan palkatulla harjoittelijalla jotain yhteyttä johtoportaaseen? Luulisi, että tällaista on vaikea tutkia, mutta päivittäin syntyy aiheesta runsaasti kirjallista dokumentaatiota: sisäisen postin kuoret.

Deduktiivisesti päättelemällä tutkimme lähettäjien työpöytänsä laatikoista satunnaisotantamenetelmällä kaivelemien kuorien tarvikevarastoon päätyneitä kulkuja. Tulokset:

- Kirjaamo: 1 askel
- Palkanlaskenta: 5 askelta (!!)
- Osastonjohtaja: 10 askelta
- Hallintaosasto ja hankintaosasto: kumpikin 12 askelta
- Kanslia: 22 askelta
- Kirjanpito: 31 askelta
- Johtoporras: ei yhteyttä

Onneksi palkanjako siis toimii, mutta mitkä ovat vaikuttamisen mahdollisuudet työympäristööni, jos mitään yhteyttä päättäjiin ei ole? Ei tunnu mielekkäältä! Tietävätkö Firman pamput edes, että kellarikerrokseen on suljettu yksi uusi työntekijä, jolla ei ole parempaa tekemistä kuin tutkia sisäisen postin kuoria?