Kun kahvi palaa pohjaan

 

maanantaina, elokuuta 04, 2003

Työtoverina sählääjä

Kaikilla on työyhteisössään ainakin yksi sählääjä. Ihminen, jolle yksinkertaisinkin työtehtävä aiheuttaa merkittäviä ongelmia.

Sählääjällä ei tunnu olevan minkäänlaista vakiintunutta käytäntöä duunien tekemiseen. Lähes jokainen homma alkaa pitkällä ja sekavalla hapuilulla, jonka aikana sählääjä, joskus jopa itsekseen ääneen puhuen, muistuttaa mieleensä tehtävän vaatimat työvaiheet. Lisäksi hän muistaa ne väärin tai tiputtaa joukosta pari ensiarvoisen tärkeää.

Pienikin muutos rutiineissa saa sählääjän tolaltaan. Jos täytyy raportoida jollekin muulle kun sille normaalille pomolle, sählääjä kiertää konttoria kyselemässä oikeaa tapaa. Tietokoneohjelman tahmaaminen saa sählääjän hakkaamaan näppistään normaalia kovempaa. Tämän ja kaikki muut tietokoneongelmat sählääjä ratkaisee aina turvautumalla työtovereihin sen sijaan, että soittaisi ihan oikeaan tukeen.

Mikäli sählääjältä tarvitaan tietoa tai tarkennusta, joka liittyy hänen tekemäänsä suoritteeseen, tulee varautua pitkään, puunilaissodista alkunsa saavaan selitykseen, jonka keskeisenä sisältönä on sählääjän työtehtävän vaikeus, epäinhimillisyys, sen vaatima ylityö ja muiden työntekijöiden tekemiselle asettamat esteet. Tällainen työtehtävä on tyypillisesti yhden liitetiedoston lähettäminen sähköpostilla.

Tämän työyhteisön sählääjä palaa lomilta töihin ensi viikolla. Anna, Herra, voimaa!

Muistutan teitä lisäksi Kahvitauko-kilpailusta. Mukaan pääsee ja ehtii! Ruhtinaalliset palkinnot!